AJANKOHTAISTA 

LEHDISTÖTIEDOTE 15.8.2018

Tanssiteatteri Minimin syksyn 2018 ohjelmistosta pääsee nauttimaan katsojat ympäri suomen

Minimin syksyn ohjelmisto koostuu monipuolisesta kattauksesta tuoretta, perinteistä, tunnerikasta ja ajatuksia herättävää esitystaidetta. Tarjontaa on kaikenikäisille katsojille ja kokijoille ympäri Suomen.

Sotku-teatterin näyttämöllä nähdään mm. merkittäviä ja ajankohtaisia suomalaisia vierailuesityksiä, perinteisiä Kulttuurikettoja uusilla vierailla ja kahdeksan teatterin yhteistyön tuorein hedelmä Miehen Kylkiluu. Lapsille suunnattu tanssiteatteriseikkailu Hei, kelaa! jatkaa elämäänsä ympäri Suomen ja 8 vuotta sitten ensi-iltansa saanut rakastettu Juha-näytelmä palaa draaman katsojien iloksi valtakunnallisille näyttämöille. Ruokateatterin ystävät pääsevät kokemaan uuden kuuman  ja rasvaisen ravintolateatteri-illallisen PIDOT! salaisessa esityspaikassa Kuopiossa ja Riihimäellä. Lisäksi noin 650 Pohjois-Savolaista kahdeksasluokkalaista kokee Hybrid Momentum -tanssiteoksen, kahden aikuistumista välttelevän miehen liikkeellisen pelikentän Taidetestaajat-suurhankkeen myötä.

Minimin tulevia esityksiä Sotku-teatterissa

Tanssiteatteri Minimin ohjelmiston Sotku-teatterissa aloittaa syyskuussa Alpo Aaltokoski Companyn vierailu ajankohtaisella Ali ja Alpo -teoksellaan, jossa arabialainen perinnemusiikki ja suomalainen nykytanssi kohtaavat sanattomassa dialogissa. Irakilaisen ud-luuttutaituri Ali Alawadin ja koreografi, tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken yhteisteos tuo koskettavasti esille inhimillisen kokemuksen ja näkökulman tiukentuneen turvapaikkapolitiikan seurauksista. Esitys nähdään Sotku-teatterissa perjantaina 7.9. kaksi kertaa: ensin päivällä klo 12.00 Kulttuurikeiton yhteydessä, ja sitten iltaesityksenä klo 19.00, jonka yhteydessä on järjestetty taiteilijatapaaminen ja yleisökeskustelu teoksen teemoista.

Syyskuun lopussa Sotku-teatterissa ensi-iltansa saa kansanmusiikkia ja kansantanssia rakkaudella ja siekailemattomalla omavaltaisuudella käsittelevän Puhti-duon legendaarinen Perkele!-klubi. Yhteiskunnan toimintalogiikkaa mustalla huumorilla kommentoivassa illassa on tällä kertaa mukana myös liikunnallinen filosofi, muusikko ja esiintyjä Kuolio. Esitykset ovat Sotku-teatterissa 21.-22.9.2018.

Keväällä 2018 ensi-iltansa saanut, Tanssiteatteri Minimin omaa tuotantoa oleva Hybrid Momentum palaa lokakuussa Sotku-teatteriin kahdeksan esityksen verran. Kaksi esitystä ovat kaikille avoimia, ja loput kuusi on Kuopion alueen kahdeksasluokkalaisille Taidetestaajille suunnattuja esityksiä. Esityksen jälkeen nuoret osallistuvat työpajaan, jossa käydään läpi muutamia nyky- ja katutanssin tekniikoita, sekä luodaan näiden harjoitteiden pohjalta lyhyt koreografia. Taidetestaajat-esitysten jälkeen Hybrid Momentum lähtee vierailulle Riihimäen Teatteriin. Esitykset tapahtuvat Kuopiossa 2.10.-8.10.2018.

Syksyn toista Kulttuurikeittoa vietetään lokakuun puolessa välissä näyttelijä Mika Juuselan esityksellä Broken Melodies. Broken melodies on mustalla huumorilla ryyditetty yhden miehen sukellus rikkinäisyyteen. Se rakennettiin musiikin teorian, taidefilosofisten pohdintojen ja näyttelijän mielihalujen varaan ilman takeita niiden paikkansapitävyydestä. Musiikin, näytelmän, tanssin ja esitystaiteen välimaastossa leikittelevä Broken melodies tutkiskelee mahdollisimman epätieteellisesti hajoamisen mahdollisuuksia. Esityksen kielenä ovat broken english, svenska som fungerar inte ja suomi. Kulttuurikeitto on perjantaina 12.10. klo 12.00.

Minimin omien tuotantojen ensi-illat

Minimin omaa tuotantoa oleva, Juhani Ahon romaaniin perustuva Juha palaa näyttämöille kahdeksan vuoden jälkeen. Juha on balladi rakkaudesta vailla kotimaata. Se on kuuma ja kiihkeä ripaska miellyttämisen ja halun historiasta. Dramatisoinnista vastaa taiteilijaprofessori Mikko Roiha, ja nimiroolissa nähdään kuopiolainen tanssija-näyttelijä Antti Lahti. Juha saa uuden ensi-iltansa Riihimäen Teatterissa 2.11.2018, jossa sitä esitetään yhteensä viisi kertaa. Muut esitykset tapahtuvat Jyväskylän kaupunginteatterissa ja Tampereen Teatterissa 16.11.2018-31.1.2019.

Marraskuussa saa ensi-iltansa myös Ruokateatterin uusin esitys PIDOT! - Keskitalven kuumin ja rasvaisin kabaree. Se tarjoilee eksoottisia tanssinumeroita, lievästä täydelliseen vaihtelevaa todellisuuspakoa – ja kinkkubingon. Kaheliksi yltyvissä pidoissa tanssitaan ruokasuhteiden tunnekylläisessä maastossa. Kabaree grillaa ja valelee usein vinoutunutta asennettamme syömisen perustarpeeseen. Tämän arktisen barbequen Kuopion esityspaikka on yllätys ja esityksen menu julkaistaan syyskuussa. Menusta vastaa Ruokateatterin pitkäaikainen yhteistyökumppani Ravintola Kuopion Klubi. Esitykset tapahtuvat Kuopiossa 8.11.-31.12.2018, jonka lisäksi pitoja esitetään joulukuussa Riihimäen Teatterissa yhdeksän kertaa.

Samaan aikaan kun Juhaa ja PITOJA esitetään Riihimäen Teatterissa, Kuopion Sotku-teatterissa saa 30.11. ensi-iltansa kahdeksan teatterin yhteistyö Maria Jotuni - Mikko Roiha: Miehen Kylkiluu. Kyseinen klassikkoteksti kuuluu Suomen rakastetuimpiin ja esitetyimpiin näytelmiin. Miehen kylkiluu on komedia pikkupaikkakunnan ihmisistä, jotka etsivät sitä jonka rinnalla levähtää. Miehen kylkiluussa tuoksuvat omenat, ja rakkaus – se on kuin kuuma räiskäle, joka ihanasti polttaa kättä ja suuta. Esitykset ovat Sotku-teatterissa 30.11.-15.12., ja muualla Suomessa 13.9.2018-kevät 2019.

Kiertuetoiminta jatkuu tasaisesti

Tanssiteatteri Minimi jatkaa toimintaansa valtakunnallisena, kiertävänä tanssiteatterina myös syksyllä 2018. Kotinäyttämö Sotkun esitysten lisäksi yli puolet Minimin ohjelmistosta on tänäkin vuonna kotinäyttämön ulkopuolella. Yhteensä kahdeksan Tanssiteatteri Minimin omaa tuotantoa olevaa teosta nähdään tänä syksynä festivaaleilla, teattereissa ja ravintoloissa ympäri Suomen.

Riihimäen Taidemuseossa nähdään 7.9. klo 21.00 Minimin omaa tuotantoa oleva Milla Koistisen No.3. (abstract joys of being), joka on hypnoottinen, pakonomaista toistoa liikkeen lähtökohtana käyttävä tanssiteos. Esitys käyttää lähtökohtanaan kuvataiteilija Agnes Martinin teoksia.

Cilla Backin Elämä, teos vanhuudesta, kuolemasta ja elämästä, nähdään Turun Tehdasfestivaali Manifesteillä 9.9. klo 19.00. Samaisilla festivaaleilla nähdään myös suosittu Minimin lapsille suunnattu teos Hei, kelaa! - tanssiteatteriseikkailu ihmismielessä ja maailmankaikkeudessa maanantaina 10.9. klo 14.00. ja 18.00. Tämän jälkeen Hei, kelaa! lähtee vierailulle Kouvolan Teatteriin 19.9. klo 18.00.

Myös Ruokateatterin syksyllä 2017 ensi-iltansa saanut Illallinen yhdelle… kahdelle… kolmelle jatkaa kiertuettaan ympäri suomen. Ruokaa, teatteria ja tanssia yhdistävä teatteri-illallinen nähdään syksyn aikana Oulussa, Kotkassa, Kouvolassa ja Iisalmessa.


© Petra Tiihonen

LEHDISTÖTIEDOTE 19.4.2018 

Uudenlainen toimintamalli - Minimi muuttaa teatterille vuoden 2019 alussa

Kuopion kaupunginteatteri ja Tanssiteatteri Minimi tiivistävät yhteistyötään   

Tanssiteatteri Minimi siirtää esitystoimintansa Kuopion kaupunginteatterin Maria-näyttämölle vuoden 2019 alussa, myös Minimin toimisto siirtyy samalla teatterille. Tanssiteatterin nykyinen esityspaikka Sotku jää harjoitustilaksi.   

Teatterinjohtaja Pekka Laasosen mukaan nyt tehty sopimus tuo uudenlaista tekemistä molempiin taloihin. "Resurssien keskinäinen vaihto helpottuu", hän kertoo.  

Muutto nostaa yhteiset produktiot ja muunkin taiteellisen yhteistyön aivan uudelle tasolle. Laasonen tähdentää, että muutto palvelee myös asiakkaita. "Kaupunginteatterista tulee kuopiolainen kulttuuritalo, jossa on tarjolla monipuolista esitystaidetta: teatteria, tanssia ja sirkusta. On erittäin hieno asia, että kuopiolaisten ammattiteattereiden tarjonta löytyy jatkossa saman katon alta ja samoista markkinointikanavista."    

Minimin tuotannollisen johtajan Liisa Ruuskasen mukaan uusi toimintamalli hyödyttää jopa koko Suomen tanssikenttää. "Yhteistyöproduktioiden ja esitysvierailujen johdosta koko tanssinkenttä pääsee nauttimaan paremmista puitteista. Sopimus kohottaa tanssin näyttävämmälle jalustalle, ja meidän on mahdollista kasvattaa tanssin katsojamääriä, koska puitteet nyt kunnossa sekä katsojille että teoksille. Innolla odotamme myös yhdistymisen tuomia yhteistyömahdollisuuksia".

Teatterin ja Minimin yhteistyösopimus kattaa aluksi yhden vuoden. Sopimuksen mahdollinen jatko päätetään syksyllä 2019.

© Sam Siltavuori


LEHDISTÖTIEDOTE 19.4.2018

Klassikkokomedia uutena yhteistyössä tehtynä tulkintana

Maria Jotuni – Mikko Roiha

MIEHEN KYLKILUU

Miehen Kylkiluu on komedia pikkupaikkakunnan ihmisistä, jotka kaipaavat olla sydän sulana, luonto hellänä ja rinta niin lämpimänä, jotta sen päällä vaikka nauriin paistaisi.

Taiteilijaprofessori Mikko Roiha ohjaa uuden tulkinnan Maria Jotunin vuonna 1914 kirjoittamasta kansankomediasta kahdeksan teatterin yhteistyönä. Mukana kolmivuotisessa hankkeesa ovat Kouvolan Teatteri, Kotkan kaupunginteatteri, Riihimäen Teatteri, Tanssiteatteri Minimi, Jyväskylän kaupunginteatteri, Teatteri Eurooppa Neljä, Turun kaupunginteatteri sekä suomalais-berliiniläinen Vapaa Teatteri. Hankkeen ensimmäinen produktio oli Orvokki Aution romaanitrilogiaan perustuva Pesärikko. Miehen kylkiluu on hankkeen toinen produktio.

Produktio harjoitellaan Berliinissä, jossa se saa myös ensi-iltansa Heimathafen Neukölln-teatterissa 8.9. 2018. Tämän jälkeen produktio siirtyy Suomeen. Suomen ensimmäinen ensi-ilta pidetään Kouvolan Teatterissa 14.9.,2018. Seuraavat ensi-illat Kotkan kaupunginteatterissa 20.9.2018, Riihimäen Teatterissa 27.9.2018, Kuopion Sotku-teatterissa 1.12.2018,  Jyväskylässä 31.1.2019 ja Turun kaupunginteatterissa 5.2.2019.

Teatterit antavat produktioon yhden näyttelijänsä vuoden ajaksi. Esityksiä kussakin kaupungissa on 6-20, yhteensä esityksiä yhteistyöproduktiolle tulee 100.

Produktiossa mukana ovat näyttelijät Paavo Honkimäki (Teatteri Eurooppa Neljä/Jyväskylän kaupunginteatteri), Hannele Laaksonen (Kouvolan Teatteri), Anne Niilola (Kotkan kaupunginteatteri), Ulla Reinikainen (Turun Kaupunginteatteri), Maija Siljander (Riihimäen Teatteri/Tanssiteatteri Minimi)

Miehen kylkiluun sovituksesta, lavastamisesta ja ohjaamisesta vastaa Mikko Roiha, pukusuunnittelusta Taina Sivonen, äänisuunnittelusta ja graafisesta suunnittelusta Moe Mustafa.


© Moe Mustafa
Facebook